Hidasta kulttuuria lapsille – Satutädin matkassa tarinoihin

Milloin mennään?

Kesällä kerkiää.
Talvella tarkenee.
Syksyllä käy suuret tuulet.
Ja keväällä on vettä paljon.

(mukaelma kansanlorusta)

 

Koen itseni onnekkaaksi, sillä olen saanut toteuttaa lastenkulttuuria aina osana kulloistakin päivätyönäni. Kirjaston satutunnit ovat monen lapsen ensimmäinen harrastus, jossa sekä lapset että vanhemmat ovat uuden edessä. Satutunneille on vapaa pääsy, ilmoittautumista ei vaadita ja paikalle voi tulla silloin kun pääsee, ehtii tai jaksaa.

Sadut ja tarinat, mielikuvitus, laulut, leikit, hassuttelu ja eläytyminen yhdistävät vanhempia ja lapsia kirjaston satutunneilla.

Olen päässyt tarinoimaan myös päivätyöni ulkopuolella lastenkulttuurikeskuksiin, museoihin ja kirjastoihin. Upeasti monissa paikoissa järjestetään ilmaispäiviä, jolloin osallistujille on vapaa pääsy museoon.

Ensimmäiset omat lastenkulttuurimuistoni ovat varmaankin musiikkileikkikoulusta tai kirjaston satutunneilta. Ihailin muskariopeani Marjo Hakalaa ja Pikku Kakkosen Eeva-Leena Sariolaa. Jossain vaiheessa halusin kovasti Pikku Kakkoseen töihinkin. Minusta tuli satutäti, lastentarhanopettaja ja kirjastonhoitaja. Mikä onni. Oma taustani on varhaiskasvatuksesta sekä kirjastoalalta, Hyvinkään kaupunginkirjaston satutunneista, joita olen pitänyt jo yli 20 vuoden ajan.

Pitkään olen saanut seurata perheiden lastenkulttuurikäyttäytymistä ja usein pohtinut sitä miten kaikkein heikoimmissa asemissa olevat pääsisivät paremmin kulttuurin pariin? Toisinaan tyttöjen määrä satutuntikävijöissä korostuu. Tuodaanko tytöt herkemmin kuuntelemaan satuja kuin pojat? Jaksetaanko päiväkodeissa lukea lapsille riittävästi, vai hautautuuko lukeminen muiden paineiden alle, jos ammattitaitoisia sijaisia tai edes vakituista henkilökuntaa saada palkattua? Jaksetaanko kodeissa rauhoittua lukemaan lapsille hektisten ja vaatimuksia täynnä olevien päivien jälkeen?

Lastenkulttuurin tärkeyttä tuskin kukaan kiistää, mutta onko nykyvanhemmilla aikaa sille? Tai ymmärretäänkö kodeissa aina sen arvoa? Lastenkulttuurin tutkitusti hyvää tuottavat vaikutukset eivät koske vain lapsia, vaan lastenkulttuuri voi parhaimmillaan tuoda hyvinvointia myös vanhemmalle, parantaa aikuisen ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta ja tuoda arkeen hengähdyshetkiä. Lastenkulttuuri tuo hyvinvointia koko perheelle! Kulttuuritoimijoiden tarjoamat ilmaiset lastentapahtumat, mahdollistavat perheille yhteisiä elämyksiä saavutettavasti matalalla kynnyksellä ympäri vuoden.

Kohtaan työssäni myös lapsia, joita ei ole tuotu koskaan kulttuurin pariin vanhempien toimesta. Onneksi päiväkoti ja koulut tuovat lapsia kulttuurin äärelle. Maaliskuussa alkaa Lorusoppaa-kiertueeni, jossa Hyvinkään kaupunginkirjasto tarjoaa kaikille kaupungin alle 3-vuotiaille päiväkotilaisille lorutteluhetket Hyvinkään varhaiskasvatuksen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Koen lastenkulttuurin järjestämisen hyvin merkityksellisenä tehtävänä. Se mitä käsitellään ja miten, ei ole yhdentekevää. On ollut ihanaa päästä museoihin tarinoimaan ja mikä parasta saada kutsu tulla uudelleen. Olen kiitollinen ja etuoikeutettu.

 

Maanantaina museoon,
tiistaina taidekeskukseen,
keskiviikkona kirjastoon,
torstaina tarinoidaan
perjantaina perhekerhoon
lauantaina lastenkulttuuria
sunnuntaina sirkusta.
(mukaelma kansanlorusta)

Kirjoittaja on satutäti, lastentarhanopettaja ja kirjastonhoitaja Milla Helminen
IG @satu.tati

PS. Voit nähdä ja kuulla Satutäti Millan museokeskus Taikan ”Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja” -näyttelyssä Ke 15.5. klo 17 alkavassa lukuhetkessä, jossa kuulijat johdatetaan seikkailuun meriteemaisella sadulla.

Julkaistu: 27.3.2024