Jokavuotinen Lastenkulttuurin juhlaviikko levittäytyy kaikkialle Suomeen aina toukokuussa. Tänä vuonna juhlaviikkoa vietetään 13.-19.5.2024. Viikon aikana juhlitaan lastenkulttuuria ja nautitaan runsaasta lastenkulttuurin ohjelmasta ympäri Suomea.
Lastenkulttuuri on tärkeää tänään ja tulevaisuudessa, siksi juhlimme lastenkulttuuria kokonaisen viikon ajan aina toukokuussa. Ympäri Suomea on tarjolla sisältöjä sirkuksesta sanataiteisiin, tanssista teatteriin sekä työpajoista näyttelyihin ja kokonaisiin festivaaleihin. Sisällöt on suunnattu lapsille, nuorille ja perheille. Suurin osa ohjelmasta on maksutonta.
Juhlaviikkoa voi viettää osallistumalla viikon aikana järjestettävään ohjelmaan tai juhlia sitä omalla tavalla koulussa, päiväkodissa, kirjastossa, taidemuseossa, harrastuksessa tai kotona. Juhlaviikon ohjelma löytyy osoitteesta lastenkulttuurinjuhlaviikko.fi
Lastenkulttuuri on tärkeämpää kuin koskaan
Myös lapset ja nuoret kärsivät viimeaikaisista sekä pian voimaan tulevista leikkauksista. Ilmastokriisi, Euroopassa riehuva sota ja muut huolet kuormittavat nuoria mieliä.
Lapset ovat yhteisen tulevaisuutemme ja hyvinvointiyhteiskuntamme tekijöitä ja turvaajia: työntekijöitä, yrittäjiä, taiteilijoita, urheilijoita, tutkijoita, keksijöitä ja päättäjiä. Taide ja kulttuuri tukevat tutkitusti heidän kasvuaan, oppimistaan, empatiataitojaan ja kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.
Taidetoiminnalla on todettu olevan myös ongelmanratkaisukykyä, ja vuorovaikutustaitoja kehittäviä sekä syrjäytymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Siksi lastenkulttuuri on nyt tärkeämpää kuin koskaan.
-Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille lapsille. Ne ovat kaikkien lasten oikeus – jopa enemmän kuin aikuisten oikeus, sillä taide ja kulttuuri on kirjattu lapsen oikeuksien sopimukseen ja olemme sen yhteiskuntana allekirjoittaneet, painottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta.
Lastenkulttuurin vaikutukset näkyväksi
Lastenkulttuurin juhlaviikolla tehdään näkyväksi taiteen ja kulttuurin merkitystä lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena. Suomessa on osaava ja innostunut lastenkulttuurin toimijakenttä, joka tuottaa laadukkaita taide- ja kulttuuripalveluita lapsille ja yhdessä lasten kanssa.
Juhlaviikolla halutaan nostaa esiin myös lasten oma taiteellinen toiminta ja osallisuus kulttuuriin. Lapsille ja nuorille on tärkeää tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä tuntea itsensä hyväksytyksi ja arvostetuksi. Itseilmaisu taiteen eri keinoin on merkityksellistä osallisuutta jokaiselle lapselle ja nuorelle.
–Kulttuuriosallisuus, jota lastenkulttuurin tukee, edistää lasten ja nuorten kykyä toimia aktiivisina kansalaisina yhteiskunnassa läpi heidän elämänsä. On myös tärkeää ymmärtää, että lasten ja nuorten kasvu kulttuurin tekijöiksi ja kokijoiksi, on keskeistä suomalaisen sivistyksen kehittymiselle, sanoo kansanedustaja ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hallituksen puheenjohtaja Fatim Diarra.
Yhdenvertaista lastenkulttuuria Suomessa
Lastenkulttuurin juhlaviikkoa järjestää ja koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Ohjelmiston tuottamiseen osallistuvat liiton jäsenet ja yhteistyökumppanit ympäri Suomen.
Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja sen 37:n jäsenkeskusten päätehtävänä on edistää valtakunnallisesti lasten ja nuorten oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin. Liitto vaikuttaa sen puolesta, että Suomessa kaikille lapsille ja nuorille olisi tarjolla laadukasta, kohtuuhintaista ja itselle mieluista taide- ja kulttuuritoimintaa sekä mahdollisuuksia kokeilla erilaisia taide- ja kulttuuriharrastuksia.
Lisätietoja Lastenkulttuurin juhlaviikosta:
Hanna Nordström, viestintäkoordinaattori
+358 44 368 1824
hanna.nordstrom@lastenkulttuuri.fi