Tällä viikolla on vietetty lastenkulttuurin juhlaviikkoa eri puolilla Suomea. Matalan kynnyksen tapahtumaviikolla halutaan muistuttaa lastenkulttuurin merkityksestä.
Jokavuotista juhlaviikkoa järjestää Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Sen tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua itselle mieluisaan, laadukkaaseen taide- ja kulttuuriharrastukseen.
– Se antaa lapsille valmiuksia ja taitoja pärjäämiseen tulevaisuudessa. Kulttuurin kautta me koetaan elämyksiä, tunnetaidot ja tiedot kehittyvät. Lastenkulttuuri on myös hyvin paljon toimintaa, kuvailee Kettunen.
– Fyysinen, taloudellinen, kulttuurinen ja kielellinen saavutettavuus on tosi tärkeää. Varsinkin, kun toimitaan julkisilla varoilla, meidän on tarjottava kulttuuripalveluita kaikille lapsille ja nuorille.
Näkyvyyden lisääminen on yksi tapa tukea lastenkulttuuria, sanoo lasten ja nuorten kulttuuripalveluiden päällikkö Kaisa Kettunen
Myös lastenkulttuuria varjostavat säästöpaineet
Viikon aikana järjestetyistä lastenkulttuuritapahtumista useimmat ovat maksuttomia. Tämä madaltaa osallistumiskynnystä, uskoo Stenberg.
– Mahdollisimman maksutonta ja helposti saavutettavaa. Tällä hetkellä ihan perheiden ja lasten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että kaikki lapset pääsisivät mukaan ja tottuisivat osallistumaan.
Lastenkulttuuria rahoittavat valtion ohella pääosin kaupungit ja kunnat julkisella rahoituksella. Myös lastenkulttuuriin kohdistuu leikkausten uhka.
– Uskoisin, että kaikki ymmärtävät että lapsiin ja nuoriin pitää satsata, että heillä on niitä taitoja, hyvinvointia, iloa ja luovuutta, mitä tarvitaan tulevaisuudessa, sanoo Kettunen.
Kaisa Kettunen muistuttaa, että lastenkulttuurin tekijät ovat taiteen ja kulttuurin ammattilaisia, joihin täytyy panostaa taloudellisesti.
– Lisäksi on myös muita tapoja tukea ja panostaa. Yksi on näkyvyys yhteiskunnassa. Miten lapset näkyvät, miten heitä kuullaan ja miten he pääsevät olemaan mukana toiminnassa.
Teksti on lainattu Pauliina Hapon kirjoittamasta uutisesta YLEn verkkolehteen 18.5.2024 Koko jutun pääset lukemaan oheisesta linkistä: https://yle.fi/a/74-20089308
Kuva: Anu Pynnönen