Taidetestaajat tarjoaa Lastenkulttuurin juhlaviikolla konserttitallenteen sekä Orkesterin edessä -dokumenttielokuvan vapaasti katsottavaksi verkossa

Kuusisto & Broman -konserttitallenne

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, kavereiden kesken KPKO, on ketterä ja muuntautuvainen musiikillinen helmi Kokkolasta. KPKO taipuu luontevasti niin maailmalla ylistettyihin Mozart-tulkintoihin kuin modernin musiikin taontaan. Orkesterin konserteissa on taidemusiikin klassikoiden ohella kuultu myös ikonista kitararokkia ja nähty niin hikinauhoja kuin hippihuivejakin.

KPKO, Pekka Kuusisto ja Malin Broman johdattavat kuuntelijat Lastenkulttuurin juhlaviikolla ihanan klassisen musiikin pariin. Välinumeroina kuullaan keväisen rentoja kansanmusiikkiosuuksia. Konsertin kesto 1 h 11 min. 

Konserttia voi katsella Lastenkulttuurin juhlaviikon ajan 15.-21.5.2023 Taidetestaajien YouTube-kanavalla osoitteessa https://youtu.be/DjPGYMWRszA . Normaalisti konserttitallenne on osa Taidetestaajien suljettua etäelämystarjotina.

 

Orkesterin edessä -dokumenttielokuva

Konserttitallenteen lisäksi Taidetestaajat tarjoaa Lastenkulttuurin juhlaviikon kunniaksi kaikille kulttuurin ystäville konserttielämystä upeasti täydentävän Anna-Karin Grönroosin ohjaaman kotimaisen dokumenttielokuvan Orkesterin edessä, jota voi juhlaviikon aikana striimata Koulukinon Suoratoisto-palvelusta vapaasti niin kauan kuin käyttöoikeuksia riittää (max. 10 000 kertaa).

Orkesterin edessä -dokumenttielokuva seuraa kolmen lahjakkaan nuoren muusikon opintoja Taideyliopistossa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla, joka on alallaan yksi maailman arvostetuimmista. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla palkittu elokuva on valmistunut vuonna 2020. Se on monikielinen ja tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Elokuvan kesto on 75 minuuttia.

Emilia Hoving, I-Han Fu ja James Kahane ovat nuoria muusikoita, jotka ovat valinneet itselleen instrumenteista kaikkein vaativimman, sinfoniaorkesterin. Kapellimestarin on oltava itsevarma, karismaattinen, herkkä, tarkka ja sytyttävä kuten elokuvassa esiintyvät Atso Almila, Hannu Lintu ja Susanna Mälkki. Kapellimestariopiskelijoidenkin tulee vakuuttaa orkesterin soittajat siitä, että tietää mitä on tekemässä, vaikka oma mieli on täynnä kyseenalaistuksia ja epävarmuuksia.

Koulukinon suoratoistopalvelussa on oma Taidetestaajat-näytös, jonka kautta katsominen tapahtuu. Näytöksen linkki on https://www.koulukino.fi/suoratoisto/naytokset/6 . Suosittelemme käyttämään internet-selaimena Chromea.

Koska näytös on alunperin suunniteltu taidetestaajille, siinä pyydetään opettajaa ilmoittamaan ennen elokuvan katsomista taidetestaajien määrä, nimensä ja koulun nimi. Näiden tietojen tilalle voi kirjoittaa elokuvaa katsovien henkilöiden määrän, oman nimensä ja koulun nimen tilalle tekstin “Lastenkulttuurin juhlaviikko”. Näin voimme myöhemmin arvioida, kuinka monta henkilö tämä juhlaviikon sisältö tavoitti!

Myös elokuvaa varten tuotettuja etko- ja jatkomateriaaleja saa juhlaviikon aikana käyttää vapaasti. Materiaalit löytyvät osoitteesta www.koulukino.fi/oppimateriaalit/orkesterin-edessa/ 

Yleisötyömateriaalista voi valita erilaisia tehtäviä ja käyttää niihin haluamansa ajan. 

 

Koulukino

Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö, joka tukee elokuvanlukutaidon kehittymistä kannustamalla kouluja elokuvan pariin ja tarjoamalla niin opettajille kuin perheillekin elokuvakasvatuksen välineitä. Tavoitteena on tuoda koululaiset yhteisen elokuvateatterielämyksen äärelle sekä auttaa opettajia vahvistamaan oppilaiden elokuvanlukutaitoa ja innostaa käyttämään elokuvaa opetuksessa monipuolisesti.

Taidetestaajat

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide sekä kehittää suomalaisen taidekentän osaamista nuorille suunnattujen sisältöjen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Toimintaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö. Taidetestaajat-toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Julkaistu: 21.3.2023